We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu
emailadres wachtwoord

Gezonde school

‘Gezonde School’ is een programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl.

Al sinds enkele schooljaren werken we volgens een stappenplan aan verschillende thema's, met inzet van een Gezonde School Werkgroep, bestaande uit teamleden en ouders. Zo zorgen we ervoor dat een gezonde leefstijl dagelijkse praktijk wordt. Sinds enkele jaren zijn we als school bezig met het programma.

De Gezonde School-aanpak sluit aan bij wat onze school al doet aan gezondheidsbevordering en versterkt wat goed gaat. Een brede betrokkenheid van school en ouders/verzorgers is een succesfactor. Leerkrachten hebben bijvoorbeeld een belangrijke voorbeeldfunctie en we hebben de hulp van ouders en verzorgers nodig om het gedrag van leerlingen binnen en buiten school te veranderen.

Thema’s die aan de orde komen, zijn: voeding, bewegen en sport, welbevinden, milieu/natuur en mediawijsheid. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen in het kader van een van deze thema’s.

Nationale kraanwaterdag

20-09-2021
Op deze dag vragen we aandacht voor het drinken van kraanwater op basisscholen en buitenschoolse opvang.

Kinderen van groep 1 t/m 8 leren zo waarom kraanwater een gezonde en sportieve dorstlesser is. Er is een educatief materiaal voor groep 1-3, groep 4-6 en groep 7-8.
Omdat we (in het kader van Corona) regelmatig de deuren en de ramen open zetten om zoveel mogelijk te ventileren, willen we u vragen om aan de kinderen een vest of een truitje mee te geven. Mocht u als ouders een vraag hebben aan één van de teamleden, neem dan gerust telefonisch of via de mail contact met ons op.

De eerste beweegweek van het jaar!

04-01-2021
Dag allemaal, 
 
Allereerst de beste wensen voor 2021!
 
We zijn vandaag weer begonnen. De lespakketten zijn opgehaald en de online lessen zijn gestart. En natuurlijk kunnen de BEWEEGTIPS van meester Harry niet ontbreken!

Info schoolfruit

23-11-2020
Zoals u ongetwijfeld gemerkt heeft is het schoolfruit alweer aan zijn derde week toe! Maar waar komt dat fruit nu eigenlijk vandaan?  Welnu, van de firma Drogenbroek’s Fruit  B.V.  
Hieronder stellen zij zich even voor:
Drogenbroek’s Fruit B.V.
Wij telen zelf appels en peren in onze boomgaarden in Loenen aan de Vecht, gelegen tussen het Amsterdam Rijnkanaal en de rivier de Vecht. Wij zijn een milieubewuste, duurzame fruitteler in het midden van het land en wij telen zo dicht mogelijk bij de natuur. Dit houdt in dat er in de boomgaard
lieveheersbeestjes en oorwurmen worden uitgezet om schadelijke insecten op afstand te houden. Op deze manier wordt het natuurlijke evenwicht bewaard in de boomgaard. Tijdens de bloesem- en plukdagen bent u van harte welkom in onze boomgaarden. Zie hiervoor www.boererik.nl En wat kunt u de komende week verwachten?
Dat wordt weer smullen dus!

300 Kiwistickers!

09-11-2020
Het is gelukt om samen met alle leerlingen de 300 kiwi-stickers te verzamelen, fantastisch! Iedereen bedankt voor jullie hulp! We gaan de stickers nu opsturen en hopelijk krijgen we de ballen dan snel!
 
Verder hebben de groepen al veel ideeën voor buitenspeelmateriaal aangedragen. We maken hier nu samen met meester Harry een overzicht van. Daarna gaan we kijken wat er betaalbaar/haalbaar is. Wordt vervolgd…

Sportcoaches tijdens de pauzes!

09-11-2020
Vanaf week 47 zal o.d.b.s. De Zuid-Wester pleinspelcoaches op het schoolplein inzetten die tijdens de pauze leuke spelletjes en andere activiteiten zullen organiseren op het schoolplein.
Deze zogenaamde Sportcoaches zijn Daniel (groep 7), Bodil (groep 7) en Roos (groep 8). De sportcoacheszijn speciaal opgeleid door middel van een korte cursus om deze spelletjes voor iedereen leuk en aantrekkelijk te maken en houden. Zo heeft iedereen altijd wat leuks te doen op het schoolplein.
Dit traject biedt vele goede eigenschappen voor zowel de pauzes op school als voor de sportcoacheszelf. Ze leren onder andere om te gaan met anderen en zelfstandig situaties te organiseren. Al met al denken wij dat dit de pauzes voor iedereen een stuk leuker zal maken en we een gezellig en actiefschoolplein zullen terugzien tijdens de pauzes!

Verslag Nationaal Schoolontbijt.

09-11-2020
Op woensdag 4 november was het zover: ontbijten met alle kinderen op school! Op het leerplein en deels in de klassen waren de tafels gedekt en konden de kinderen gezellig samen van een ontbijt genieten. Door deel te nemen aan deze actie besteden we aandacht aan het belang van een goedontbijt.
Behalve het ontbijt was er ook lesmateriaal aangeleverd waar de leerkrachten gebruik van konden maken: animatiefilmpjes, de Ontbijtmeter, de 5 vuistregels (waarom is gezond ontbijtenbelangrijk?) en de Schijf van 5. Naast het wijzen op het belang van een gezond ontbijt, was het ook heel gezellig om met z’n allen op school te ontbijten!

Info project Schoolfruit.

09-11-2020
Van 9 november tot en met 16 april krijgen de leerlingen op woensdag, donderdag en vrijdag op school gratis een portie groente en/of fruit.
Het EU-schoolfruitprogramma is een goede start om de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit per dag te halen. De groente- en fruitverstrekkingen worden gefinancierd door de Europese Unie. En het programma wordt ondersteund door het Voedingscentrum.

Wilt u elke week weten welke stuks fruit of groente uw kind(-eren) ontvangt (-en)? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief voor ouders via www.euschoolfruit.nl/schoolfruitnieuwsbrief.  Ook staat deze site vol met leuke gezonde weetjes.
Tot slot …… smullen maar!!
(Uiteraard zullen we de geldende maatregelen rondom corona in acht nemen).

Nationaal Schoolontbijt woensdag 4 november 2020

26-10-2020
Op woensdag 4 november is het zover: de week van het gezonde ontbijtfeest. Dan gaan we met de hele Zuid-Wester een gezond ontbijt nuttigen, want wij willen iedereen graag de waarde van een gezond ontbijt meegeven!
Ieder jaar opnieuw wordt er een ontbijtpakket samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. De keuze varieert, maar de gezonde keuze voor ieder kind blijft natuurlijk.
Verder wordt dit alles ondersteund met animatiefilmpjes, de Ontbijtmeter, de 5 vuistregels (waarom is gezond ontbijten belangrijk?) en de Schijf van 5.
Kortom: “Een feestje voor iedereen”!
 
NB. De kinderen hoeven deze ochtend thuis dus geen ontbijt te nemen!
 
Uiteraard zullen we hierbij de geldende maatregelen m.b.t. corona in acht nemen.

EU Schoolfruit

25-10-2020
Hoera, ook dit jaar zijn we weer ingeloot voor het EU-schoolfruit programma.
Van 9 november tot en met 16 april krijgen de leerlingen drie porties groente en/of fruit per leerling per week, van woensdag t/m vrijdag.
De groente- en fruitlevering is een aanvulling op de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Op dit moment is dat voor de leerlingen:
- 4-8 jaar: 100-150 gram groente plus 1,5 stuks fruit
- 8-12 jaar: 150-200 gram groente plus 2 stuks fruit

Het is belangrijk om kinderen verschillende soorten groente en fruit te laten proeven. Zo maken ze kennis met veel verschillende smaken en structuren. Wist u dat kinderen soms pas gewend zijn aan een onbekende smaak na tien of vijftien keer proberen? Smaak is dus iets wat je kunt ontwikkelen. In de klas doen ze vaak lekker mee, Want in de praktijk blijkt: zien eten, doet eten!
Uiteraard zullen we ook hier de geldende maatregelen rondom corona in acht nemen.

de Nationale Kraanwaterdag

06-09-2020
Jawel, o.d.b.s. de Zuid-Wester is een Gezonde School en daar moeten we aan blijven werken. Door het Corona-virus heeft ook onze werkgroep even “stil” gezeten. Maar we komen er weer aan!

De eerste activiteit van dit jaar is de Nationale Kraanwaterdag op woensdag 23 september aanstaande. Deze dag gaan we extra aandacht besteden aan het feit waarom water drinken zo belangrijk is. Maar ook hoe het komt dat er “zomaar” schoon en drinkbaar water uit de kranen komt. Wat moet daar eigenlijk allemaal voor gebeuren?
In de volgende nieuwsbrief zullen we wat nader ingaan op het programma voor de Kraanwaterdag, maar ook over de werkgroep die we op de Zuid-Wester hebben met ouders en leerkrachten.

Werkgroep Gezonde School Zuid-Wester.